Lezer & Bibliofiel – boeken zijn allereerst dragers van inhoud, maar ook bijzondere objecten of artefacten, door de vormgeving, ouderdom, zeldzaamheid of het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Op deze website wordt aandacht besteed aan al deze kanten. Direct hieronder vind je de meest recente bijdragen.
- Ik kom in dat gesprek niet voorIk moet bekennen dat ik het werk van Ed Leeflang niet echt kende, hooguit hier en daar een gedicht gelezen, geen specifieke indruk aan overgehouden.…
- “Eene voorstelling naar het leven”Zoals regelmatige lezers van dit blog weten, laat ik mij niet snel afschrikken door wat onbekend of inmiddels vergeten lijkt. Eind 19e eeuw hebben de…
- Vlees noch vis?Of: het ongemak van een hybride genre Op een zonnige zondag begon ik te lezen in dit fraaie boek van Thera Coppens over de schilder…
- Hoe men letteren onderwijst en leertNog niet zo lang geleden stuitte ik op een complete uitgave van een 4-delig werk uit de 18e eeuw. Het is niet een eerste druk,…
- Aanwinsten mei 2024In mei kwamen weer mooie boeken op mijn pad, waaronder een heel aantal in het genre “boeken over boeken”. De jeugdverzen van Van Eeden vond…
- Terug van weg geweestWij waren er even niet, om allerlei redenen. Maar nu weer wel.
- Improviseren kun je lerenIn verband met wat verschuivingen en opruimwerkzaamheden in de bibliotheek, had ik tijdelijk een beetje ruime werktafel nodig. De ruimte is echter niet zodanig groot…
- Meer over W.F. HermansIn ons blogbericht uit april vertelden we over een vondst van de handtekening van de jonge Willem Frederik Hermans uit 1937, in een verzamelwerk van…
- Want geluk is niet te verdurenStilleven is allereerst de aanduiding van een genre in de schilderkunst: een aantal objecten bij elkaar gelegd of gezet en dan min of meer realistisch…
- Men moet zich hier uitschrijvenWat als eerste opvalt, is dat het gedicht heel klankrijk is. Zoals wel vaker in de poëzie van de Vijftigers komt (traditioneel) eindrijm niet of…
- Misdaad en strafMisdaad en straf is een roman met vele personages, belangrijke en minder belangrijke, in de goede traditie van 19e-eeuwse roman. Onderstaand relatiediagram, dat niet 100%…
- Een heel bijzondere klasSoms gaan er zoveel boeken achter elkaar door je handen dat je onverschillig dreigt te worden. Zo werd ik gewezen op een wat beduimeld boekwerk,…
- Een vorstelijk cadeautjeSoms vind je een boek dat om allerlei redenen heel interessant is: een onbekende dichtbundel, vooral bestaand uit vertalingen in het Frans vanuit het Nederlands…
- Gekort, gekapt, gekandelaard‘ Het dichtwerk van Guido Gezelle (1830-1899) is dermate omvangrijk dat het geheel niet makkelijk is te overzien. Als gevolg daarvan verwijl je als lezer…
- Wij zijn verhuisd!Wie ons al een tijdje volgt, weet dat wij in januari 2021 ons huis hadden verkocht, waarin die grote ondergrondse bibliotheek zich bevond. De verhuizing…