Deze website is gewijd aan de liefde voor het boek. Deze liefde geldt zowel de inhoud als de vorm van boeken. Ik ben lezer én bibliofiel. Op deze pagina vertel ik iets meer over mijzelf en deze website. Je kunt op de foto’s klikken om ze beter te bekijken.

[English version]

Over mij

Mijn naam is Danny Habets. Ik ben geboren en opgegroeid in Maastricht, de oudste en meest zuidelijk gelegen stad van Nederland.

Ik studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ik ook mijn doctoraal examen haalde. Mijn specialisatie is Europese literatuur uit de periode 1880-1940, maar mijn interesses strekken zich uit van historische taalkunde tot geschiedenis en filosofie.

Ik ben een gepassioneerd liefhebber van boeken, zowel hun vorm als inhoud. Al vele jaren blog ik over boeken, schrijvers en dichters die ik interessant vind en over het verzamelen van boeken, bibliofilie en bibliomanie.

Over mijn boekencollectie – deel 1

Gekeken langs de as van de inhoud valt mijn collectie uiteen in vijf hoofdgebieden.

Literatuur

Romans, verhalen, poëzie en essays, in het Nederlands of vertaald naar het Nederlands, naast enkele Engelse, Franse, Duitse en Italiaanse werken in hun oorspronkelijke taal.

Poëzie

Verhalend proza vormt de meerderheid van mijn literaire collectie, maar poëzie vult ook een hele boekenkast. Zie beide foto’s hieronder.

Secundaire literatuur

Boeken over literatuur: literatuurgeschiedenis, perioden, stromingen, tijdschriften, auteurs (leven en werk), literatuurtheorie, boeken over boeken (boekdrukkunst, typografie, verzamelingen, bibliotheken).

Filosofie

Boeken van en over (westerse) filosofen, enkele overzichten en systematische monografieën.

Geschiedenis

Boeken over alle mogelijke onderwerpen uit de Europese geschiedenis, van prehistorie tot en met de 21e eeuw, met focus op: Europese en Nederlandse geschiedenis, de vroegmoderne tijd (Renaissance, Verlichting), ontdekkingsreizen en de Nederlandse Gouden Eeuw.

Taalkunde

Boeken variërend van allerhande woordenboeken tot en met theoretische en historische studies op het gebied van taal en taalwetenschap.

Over mijn boekencollectie – deel 2

Boeken zijn niet alleen dragers van inhoud, maar ook fysieke objecten in de werkelijkheid. Soms bieden ze als zodanig nog een extra set aan kwaliteiten.

Verzamelde werken en reeksen

Een belangrijk aandeel van mijn collectie bestaat uit de “verzamelde werken” van bekende schrijvers en filosofen (Nederlands en internationaal), en (min of meer uniforme) reeksen met hoogtepunten uit de literatuur en filosofie. Ik hou erg van de eenheid in verscheidenheid.

Oude drukken

Een deel van mijn collectie bestaat uit “oude drukken”, en daar bedoel ik mee: boeken uitgegeven vóór 1945, grotendeels uit de periode 1880-1945, maar ook enkele exemplaren uit de 17e en 18e eeuw.

Over deze website

De artikelen op deze website zijn verdeeld in de volgende hoofdcategorieën, te benaderen via het menu bovenaan het scherm:

LiteratuurOver literaire werken en hun schrijvers, zowel verhalend als essayistisch proza. Focust op de inhoud van boeken.
PoëzieOver dichters en gedichten, focust op de bijzondere eigenschappen van poëzie.
FilosofieOver filosofen en hun werken. Focust op ideeën in boeken.
BibliofilieOver oude en/of bijzonder uitgegeven boeken. De focus ligt op uiterlijke kenmerken, uitgave, typografie, omslagontwerp, afbeeldingen, etc.
BibliografieBoekenlijsten, bibliografieën, geheel of gedeeltelijk gebaseerd op onze privé-collectie, focust op reeksen en verzamelingen.
Bibliotheca HabetsianaOver mijn privé-bibliotheek, met name sfeerimpressies en foto’s.
Jagen & VerzamelenOver het plezier van de boekenjacht en wat ik zoal mee naar huis sleep.

Verder kunt u natuurlijk gericht zoeken met de zoekfunctie van de website. Veel lees- en kijkplezier gewenst!