Onderstaand boekje – het lijkt meer op een tijdschriftje – uit 1937 trok mijn aandacht door de moderne, enigszins futuristische vormgeving. De afbeelding op de voorkant doet denken aan een bekende science fiction tekenfilmserie uit de jaren ’80 met gehelmde en vliegende helden.

Al zoekende blijkt er heel weinig te vinden over dit boekje. Antiqbook en Boekwinkeltjes kennen het niet. Google, Delpher en de KB leveren geen relevante zoekresultaten op.

Picarta vermeldt wel 5 boekjes van het Boekenrekske (met dank aan Reinder Storm), evenals de bibliotheek van de universiteit van Antwerpen (dank aan Rob van Kan).

Waarschijnlijk betreft het hier om een speciale (jaar- of jubileum-) uitgave van een weekblad met verhalen voor de jeugd (“kinderromans”). Zie hierboven een voorbeeld, dat ik na veel zoeken gevonden heb op een online veiling. Links op de foto staan de eerder verschenen nummers. Enkele van de genoemde titels zijn ook opgenomen in het voorliggende boekje op magazine formaat, dat dus een bundeling lijkt van verhalen uit diverse afleveringen.

Dat er zo weinig van overgebleven is, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het om “wegwerplectuur” ging. Ook lijkt deze periodieke uitgave geen lang leven te zijn beschoren.

Besproken boek

[Anonymus]Het avontuur en andere verhalen. – Het Boekenrekske, Mechelen, 1937. – 96p.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd