De dichter A.J. de Bull is niet erg bekend, zijn gedichten zijn ook niet van dermate aard dat we hier een meesterwerk hebben opgediept. Ook is de uitgave niet heel onvindbaar en de meeste exemplaren worden voor een kleine prijs aangeboden. Toch ging ook dit boek mee naar huis.

Aangetrokken door de fraaie vormgeving met de versierde band op een manier die typerend is voor eind 19e / begin 20e eeuw, nam ik het boek in de hand. Niet per se de beste poëzie uit de negentiende eeuw.

Dat neemt niet weg dat de gedichten zeker interessant zijn om te lezen, in het kader van de tijd, zoals de pittige opmerkingen over protestantse vorsten n.a.v. een uitvoering van de grote Bach.

De bandtekening en de erin opgenomen staalgravures maken het bovendien tot een lust voor het oog. Hieronder zijn er twee te zien.

Meer over de dichter en zijn werk is terug te vinden op DBNL, die onovertroffen bron voor Nederlandse taal, literatuur en cultuur.

Besproken boek

A.J. de BullGedichten. – H.A.M. Roelants, Schiedam, 1882. – 1e druk. – 451p. – Met 16 staalgravures naar schilderijen van Hein J. Burgers, L. van Erven Dorens, H. Hollander, Jos. Israëls, D.F. Jamin, H.F.C. ten Kate, Mari ten Kate, H.D. Kruseman van Elten, J. Linse, Ch. Rochussen, J. Br. v. Uberfeldt en J. Vetten.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd