Als er één lokaal evenement is waar ik altijd erg naar uitkijk, dan is het wel de jaarlijkse boekenbeurs van de stichting Boeken voor Mensen in samenwerking met de Rotary Club Maastricht-Oost tijdens het eerste weekend van november, in het schoolgebouw van ROC Leeuwenborg.
De boeken zijn in de loop van het jaar ingeleverd door en opgehaald bij particulieren en een enkele keer een instelling. Wekelijks ordenen vrijwilligers van de stichting de boeken naar hoofdcategorie. Gezien de omvang van naar schatting 50.000 boeken is dat een hele prestatie. De prijzen liggen doorgaans tussen de 1 en 10 euro, afhankelijk van genre, staat van het boek en de verwachte verkoopbaarheid.
Ik was dus weer vroeg paraat op zaterdagmorgen. Hoewel ik het gedrang (hier overigens een stuk beschaafder dan bij een gemiddelde rommelmarkt) in het begin wilde mijden, was ik toch ongeveer 10 minuten te vroeg. De usual suspects die je vaker bij boekenmarkten tegenkomt staan natuurlijk vooraan.
Op het moment dat de deur opengaat, rent men naar binnen, en ook mij is een zekere koortsachtigheid niet te ontzeggen. Omdat je fysiek maar op één plek kunt zijn, vind je hier iets leuks en grijp je elders net ernaast. De mens is de levende ontoereikendheid, maar niet getreurd: er blijft nog meer dan genoeg over en iedereen zoekt wat anders.
Binnen een uur is het hartstikke druk en staan er bij de kassa’s lange rijen – men moet handmatig de prijzen optellen, wat wel makkelijker is omdat alles in hele euro’s is geprijsd. Ik heb twee stevige boodschappentassen van bekende supermarktketens bij me. Geleidelijk aan vullen deze zich met stuk voor stuk fijne boeken.
Cultuurgeschiedenis / filosofie
Safranski, Rüdiger, Romantik: Eine deutsche Affäre. Carl Hanser Verlag, 2007, 1e druk.
Folio Society
Vervolgens vier delen van de Folio Society in cassette, met studies over de bekende grootmachten uit de Oudheid. De cassette is wat beschadigd, maar de boeken zijn in perfecte staat:
Saggs, H.W.F., The Babylonians: A survey of the ancient civilisation of the Tigris-Euphrates valley. Folio Society, 2001, 5e druk. – (Empires of the Ancient Near East).
Cook, J.M., The Persians. Folio Society, 2001, 5e druk. – (Empires of the Ancient Near East).
Gardiner, Alan, The Egyptians: An Introduction. Folio Society, 2001, 5e druk. – Empires of the Ancient Near East
Gurney, O.R., The Hittites. Folio Society, 2001, 5e druk. – Empires of the Ancient Near East
Antiquariaat
Voltaire, Histoire de Charles XII: Et Histoire de Russie sous Pierre Le Grand. Firmin Didot Frères, 1860, 1e druk.
Geschiedenis
Coppens, Thera, Hortense: De vergeten koningin van Holland. J.M. Meulenhoff, 2007, 4e druk.
Hagen, Edwina, President van Nederland: Rutger Jan Schimmelpenninck, 1761-1825. Balans, 2012, 1e druk.
Holwerda, J.H., Nederland’s vroegste geschiedenis. S.L. van Looy, 1925, 2e druk. – met prachtige, uitvouwbare kaarten.
Klinkert, Wim; Kruizinga, Samuël; Moeyes, Paul, Nederland neutraal: De Eerste Wereldoorlog, 1914-1918. Boom, 2014, 1e druk.
Wessels, L.H.M.; Bosch, A. (red.), Veranderende grenzen [1]: Nationalisme in Europa, 1815-1919. SUN / Open Universiteit, 2005, 3e druk.
Wessels, L.H.M.; Bosch, A. (red.), Veranderende grenzen [2]: Nationalisme in Europa, 1919-1989. SUN / Open Universiteit, 1997, 2e druk.
Ubachs, P.J.H.; Evers, I.M.H., Ongewilde revolutie: Limburgs Maasland (1794-1814). Limburg’s Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, 1994, 1e druk. – (Publications de la Société historique et archéologique dans le Limbourg; 130).
Letterkundige studies
Brandt Corstius, H.; Hart, Maarten ’t, Het gebergte: De tweeënvijftig romans van S. Vestdijk. Nijgh & Van Ditmar / De Bezige Bij, 1996, 1e druk.
Wispelaere, Paul de, Louis Paul Boon, tedere anarchist: Omtrent het utopia in “Vergeten straat”. Nijgh & Van Ditmar, 1976, 1e druk. – (Nieuwe Nijgh Boeken; 46).
Poëzie
Kemp, Pierre, Maastricht en ik: Een polyptiek. Veldeke, 1994, 1e druk.
Morgenstern, Christian, Gedichte – Verse – Sprüche. Lechner Verlag, 1993, 1e druk.
Stegmann, Tilbert (hrsg.), Ein Spiel von Spiegeln: Katalanische Lyrik des 20. Jahrhunderts. Büchergilde Gutenberg (Reclam), 1987, 1e druk.
Erg vervuld ben ik met de bloemlezing Catalaanse poëzie – met de Duitse vertaling ernaast. Je gaat ervan hardop lezen, in een tot mislukken gedoemde poging het Catalaans te laten klinken. Mijn tienerdochters lachen mij uit als ze me zien fluisteren.
Nederlandse & vertaalde literatuur
Brakman, Willem, Jongensboek: Verhalen. Em. Querido, 1987, 1e druk.
Mulisch, Harry, De ontdekking van Moskou. De Bezige Bij, 2015, 1e druk.
Mulisch, Harry, De verhalen. De Bezige Bij, 2000, 4e druk.
Reve, Gerard, Brieven aan Matroos Vosch, 1975-1992. L.J. Veen, 1997, 2e druk.
Kertész, Imre, Dagboek van een galeislaaf. Van Gennep, 2003, 1e druk.
Kertész, Imre, Onbepaald door het lot: Roman. Van Gennep, 2003, 6e druk.
Kosztolányi, Dezsö, Anna. Van Gennep, 2004, 1e druk.
Márai, Sándor, De opstandigen: Roman. Wereldbibliotheek, 2003, 1e druk.
Een leuke manier om je lievelingsschrijvers compleet te krijgen, soms zelfs in gebonden uitgave en/of eerste druk.
De reeks Bibliotheek der Nederlandse letteren:
Buddingh, C.; Vliet, Eddy van (red.), Noord- en Zuidnederlandse poëzie na 1945. Elsevier, 1978, 1e druk. – (Bibliotheek der Nederlandse Letteren)
Hooft, P.C., Nederlandse historiën in het kort: Samengesteld en ingeleid door M. Nijhoff. Elsevier, 1978, 1e druk. – (Bibliotheek der Nederlandse Letteren; 3).
Eeden, Frederik van, De kleine Johannes [1-2-3]. Elsevier, 1979, 1e druk. – (Bibliotheek der Nederlandse Letteren; 9).
Er was volop gelegenheid om de weliswaar niet zo fraaie maar toch belangrijke reeks Bibliotheek der Nederlandse letteren compleet te krijgen, want met de exemplaren die daarvan lagen kon je meerdere (nagenoeg) complete sets maken.
Ik hoefde er nog maar drie, maar greep – door onoplettendheid – een verkeerd deel mee, van Frederik van Eeden. Thuisgekomen zag ik het meteen. Ik moest dus nog terug dit weekend om Ridderverhalen op te halen…
Wordt vervolgd.