Sommige uitgevers geven niet alleen maar mooie boeken(reeksen) uit, maar ook mooie catalogi en folders over die boeken(reeksen). Een aantal van deze zijn het bewaren waard.

Mijn verzamelwoede is vrij exclusief gericht op boeken. Met enige verbazing kijk ik soms naar andere bibliofielen, die ook allerlei randverschijnselen verzamelen, zoals parafernalia van schrijvers (van teennagels tot en met gedragen kleding), t-shirts met gedichten, postzegels van schrijvers of boeken, objecten in de vorm van een boek, boekenleggers, boekensteunen in de meest bizarre vormen, et cetera.

Ik heb daarop één uitzondering: ephemera, veelal promotiemateriaal, oftewel: catalogi, folders, prospectussen, uitgeverskaartjes. Ja, het is weer papier, en vaak zijn het ook weer kleine boekjes. Daarvoor heb ik dan toch weer een zwak.

Ik verzamel deze kleine, kwetsbare dingetjes niet gericht, maar zo af en toe kom ik het tegen, bij de boekhandel, in het gekochte boek zelf of anderszins. Ik koop het zelden.

Het zijn de smaakmakers voor de bibliofiel, wiens kooplust tot grote hoogten gestuwd kan worden bij het zien van wat in de papieren etalage ligt.

Hieronder laat ik slechts een aantal voorbeelden zien van een aantal catalogi en folders van uitgeverijen van achtereenvolgens de Gouden Reeks, Ambo-Klassiek en Russische Bibliotheek.

Gouden reeks

Een van de zeer fraaie series van Athenaeum-Polak & Van Gennep is de Gouden Reeks, waarvan ik op deze site onlangs een bibliografie publiceerde. De dunne catalogi met overzichten van de reeks die de uitgever nu en dan bij de boeken leverde, zijn in overeenstemming met de fraaie vormgeving van de boeken zelf.

Hieronder allereerst een algemene folder:

Onderstaande richt specifiek de aandacht op de uitgave van Boccaccio’s Decamerone.

De binnenzijde bevat de verkrijgbare titels uit de reeks. Hieronder tonen we een van de binnenpagina’s:

De Nederlandse uitgave in deze reeks van het bijzondere boek De droom van Poliphilus (vertaling van Hypnerotomachia Poliphili) was een bijzondere gebeurtenis. Het boek werd fraai uitgegeven, waarbij typografische eigenaardigheden van het origineel zo veel mogelijk terugkeerden in deze vertaling.

Met het boek werd ook weer een mooie, nieuwe folder uitgegeven:

De uitvouwbare folder bevat binnenin wederom een verlokkende opsomming van de andere verkrijgbare delen uit de Gouden Reeks.

Ambo-Klassiek

Een andere geliefde reeks, feitelijk de eerste die ik structureel ben gaan verzamelen, is Ambo-Klassiek, met de kenmerkende rode omslagen en witte belettering. Het grappige aan het uiterlijk van onderstaande catalogus is dat de omgekeerde kleurstelling juist meer doet denken aan de delen uit de concurrerende Baskerville Serie.

Deze catalogus bevat overigens maar een deel van de titels die onder die reeksnaam zijn uitgegeven. In mijn eigen bibliografie kom ik tot aanzienlijk meer delen.

De uitgeverij heeft ook uitgebreidere catalogi samengesteld. Dat zijn echte boekjes geworden met een gelijmde rug, en veelal voorzien van een inleiding of een voorpublicatie. Deze zijn meestal voor enkele euro’s te koop in het tweedehands circuit. Zelf heb ik onderstaande boekje in bezit, een van de weinige ephemera die ik wel gekocht heb.

Russische Bibliotheek

Wie het over luxe wereldklassiekers heeft, kan niet om uitgeverij Van Oorschot heen, waarvan met name de Russische Bibliotheek terecht vermaard is. Onderstaand een voorbeeld, een geniet boekwerkje van 46 bladzijden met daarin het volledige overzicht van de op dat moment verkrijgbare titels. Het boekje is ongedateerd, maar moet van rond 2001 zijn toen men langzaam overging op de spelling van de w als v (aan het einde van namen): Toergenjew versus Boelgakov.

Hieronder een voorbeeld van het binnenwerk, het overzicht van Tolstoj’s werken. Het boekje bevat ook portretten van de verschillende schrijvers. Achterin is per schrijver een alfabetische inhoudsopgave van de romans, verhalen, toneelstukken en gedichten opgenomen.

In 2013 bestond de Russische Bibliotheek 60 jaar. Reden om eens goed uit te pakken met nieuwe titels, o.m. een volledige nieuwe vertaling van de werken van Tsjechov, en een prijsverlaging van een deel van de bestaande titels. Een deel van mijn collectie heb ik toen gekocht van geld dat beschikbaar kwam door de verkoop van een ander deel van mijn boeken.

Onderstaande folder is wederom een mooie illustratie van de reeks, waardoor ik ook mijn bibliografie / wensenlijst kon aanvullen.