Het is geen onbekend gegeven dat Maastrichtse uitgevers / typografen uit de eerste helft van de 20e eeuw zich ook op de Franse markt begaven. Denk aan Alexandre (A.A.M.) Stols en Charles Nypels (gelieerd aan Leiter-Nypels). Gezien de ligging van Maastricht en de oriëntatie op de Franse cultuur wekt dat ook niet echt verbazing. Beide genoemde uitgevers hebben zich in verschillende uitgaven gemengd of ze geheel verzorgd, soms specifiek voor de Franse markt, soms ook deels voor bibliofielen uit Nederland. Bibliofiel zijn de meeste uitgaven zeker.

De afgelopen maanden zijn tal van dit soort uitgaven de Bibliotheca Habetsiana binnengeslopen, ondanks goede voornemens en toeziend oog van de wederhelft. In de komende weken zal ik er een aantal aan u voorstellen. We beginnen met een uitgave uit het nabijgelegen Luik / Liège.

Glesener, Edmond, Marguerite. Roman. J. Mawet, Liége, 1931. 1e druk – Paperback, 158+[4]p. – Ornementé d’un frontispice, de quatorze hors-texte en camaieu, vingt-trois bois en noirm douze lettres ornées et treize têtes de chapitre, dessinés et gravés sur bois par Gabriel-Belot. Imprimé sur les presses de S.A. Leiter-Nypels à Maestricht. Le tirage est de 200 exemplaires sur hollande teinté de Pannekoek et de 50 exemplaires sur hollande teinté de Van Gelder Zonen. Exemplaire justifié: 100 (op Pannekoek).

Zoals het colofon vermeldt, zijn er twee varianten, beide op de papiersoort “hollande teinté”: 200 op papier van Pannekoek (zoals voorliggend exemplaar, nr. 100) en 50 op Van Gelder Zonen. Beide zijn bekende, (zeker door Stols en Nypels) veelgebruikte papiersoorten, voorzien van helder watermerk:

Als extra toegift: dit exemplaar is gesigneerd door Jef Notermans, een bekend Limburgs letterkundige, die betrokken was bij verschillende bibliofiele uitgaven, o.a. van Middelnederlandse teksten. Meer over Notermans o.a. hier: https://www.dbnl.org/tekst/_ons003196901_01/_ons003196901_01_0331.php.

Aardige anekdote: in de Bibliotheca Habetsiana bevindt zich ook een exemplaar van Notermans' publicatie Toneel in de Maasgouw (1961), afkomstig uit de collectie van de Gem. Archiefdienst Maastricht (stempel: 'Afgevoerd'). In het boekje staat met de hand geschreven: 'Aan Pierre Kemp | Jef Notermans | 1-12-61'. Op een los ingesloten vel papier staat een uitgebreide opdracht aan Pierre Kemp. Maar daarover een andere keer...