Niet lang voordat bekend werd dat het corona-virus dichterbij en gevaarlijker was dan we dachten, startte in Maastricht, tegelijk met de beroemde kunstbeurs TEFAF, ook het jaarlijkse Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) in de St. Janskerk, die duurde van 6 tot 8 maart.

De TEFAF duurt altijd langer, maar werd door voortschrijdende gebeurtenissen en inzichten voortijdig gesloten, toen bleek dat enkele bezoekers besmet waren en het virus oprukte naar deze streken.

Op de MABP heb ik nog met veel verschillende mensen gesproken. Social distancing, afstand houden was nog een onbekende term, handen werden nog volop geschud.

Achteraf besef je dat die beurs dus ook een besmettingshaard was of had kunnen zijn. Mij is niet bekend of er mensen ziek zijn geworden na bezoek van de beurs.

Ik was er in elk geval vrijdagmiddag meteen naar toe gegaan, vlak na de opening.

Wat was er weer veel moois te zien: van enkele euro’s tot heel veel geld, hoewel boeken relatief gezien nog steeds stukken goedkoper zijn dan schilderijen of andere kunstwerken (zie TEFAF). De boeken of sets die mijn interesse wekten waren allemaal ruim boven mijn budget (een serie over ontdekkingsreizen kostte € 17.000), dus dat was ook weer een geruststelling: ik kon de knip goed op de beurs houden.

Op bovenstaande foto is de stand van Antiquariaat De Vries & De Vries te zien, die veel mooie 17e- en 18e-eeuwse uitgaven bij zich hadden, waaronder ook een heel schoon en fraai exemplaar van de Hooft-uitgave (1671) die ik hier eerder besproken heb.

Opvallend, net als bij mijn exemplaar, zijn de gaatjes rechts, waar sluitlinten moeten hebben gezeten om de band recht te houden (met dank aan Perkamentus voor de juiste term).

Het exemplaar dat wordt aangeboden is op de band schoner dan mijn exemplaar, maar op de kneep is te zien (zie hieronder) dat het voorplat iets los heeft gelaten.

Getoond exemplaar heeft wel weer een duidelijk bandtitel, maar het is erg de vraag of die nog authentiek is dan wel later toegevoegd of gerestaureerd is. Al met al, ook naar de prijs gekeken, ben ik heel blij met mijn eigen aanschaf enkele weken geleden.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd