Na lange tijd was ik weer eens in een van mijn favoriete antiquariaten, het sfeervolle boekenparadijs Coriovallum, in de Romeinse nederzetting Coriovallum (Heerlen). Hoewel de winkel op loopafstand van mijn werk is, kom ik er te weinig, waarschijnlijk doordat de winkel open is op de twee dagen dat ik normaliter niet in Heerlen ben: vrijdag en zaterdag. Die vrije vrijdag was een cadeautje aan mijzelf toen ik van werkgever veranderde. Misschien moet ik mijn schema toch maar eens aanpassen…

Behalve een los deel uit de Russische Bibliotheek dat ik nog niet had, liep ik ook tegen de 12-delige Poëtische Werken van Jacob van Lennep aan, de uitgave uit 1859-1867, tegen een zeer vriendelijke prijs.

Sinds enige tijd gaat mijn verzamelaarsaandacht ook uit naar 19e-eeuwse Nederlandse schrijvers en dichters. Ik wacht nog op een kans op de biografie van Mathijsen over Van Lennep tegen een leuk prijsje te kopen, maar deze boeiende “schavuit” verdient zeker meer aandacht dan er in de 20e eeuw voor hem is geweest. Weer een mooi weekend voor de boeg…

Daarbij komt dat de boekbandjes uit de 19e eeuw veelal fraai zijn – het oog wil ook wat.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd