Een van de aardigste vondsten van onlangs bestaat uit twee losse delen Romeinse geschiedenis uit medio 18e eeuw. Ze verhalen over de geschiedenis van Rome “vanaf de stichting tot aan de veldslag bij Actium.

De boeken zitten nog stevig in de band, die wel wat uitgedroogd en craquelé is, maar voor die leeftijd (275 jaar!) nog erg mooi.

De uitvouwbare kaarten (zie ook hieronder) zijn nog zo goed als onaangetast. En aanwezig dus, terwijl er onder ons zich mensen bevinden die, veelal om geldelijk gewin, afbeeldingen en kaarten uit boeken halen om ze los te verkopen, of dit soort boeken slopen om materiaal te bieden voor het repareren van andere boeken. The horror! The horror!

Als je op de uitgeversnaam Wetstein zoekt, vind je o.a. dit: https://www.dbnl.org/tekst/_boe022199401_01/_boe022199401_01_0033.php ….

In dat artikel wordt ook het drukkersmerk (voor de jongeren onder ons: het logo) getoond dat ook in deze boeken staat, en de gevelsteen die nog bewaard wordt. In dat drukkersmerk staat de mooie spreuk: “Terar, dum prosim” (Ik mag verslijten, als ik maar van nut ben). Dat lijkt me een mooi levensmotto.

Dat is nog een interessant gegeven: de meeste uitgaven van dit werk zijn uitgegeven in Parijs, mijn beide delen zijn allebei uit Amsterdam.

Besproken boeken

M. RollinHistoire Romaine: Depuis la fondation de Rome jusqu’a la bataille d’Actium, c’est-à-dire jusqu’à la fin de la République. Revu & rendu complete par Mr. Crevier. – J. Wetstein, Amsterdam, 1744-1745. Twee losse delen (9 en 11 uit 16): XXXVI+509p. en 482p. – Met uitvouwbare kaarten.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd