Een geschiedenis van Maastricht en het omliggende departement, geschreven en gepubliceerd tijdens de Napoleontische tijd. Het jaar 1803 wordt tevens aangeduid als “An XI”, het jaar 11. Zelf in Maastricht geboren en opgegroeid, en onlangs uit heimwee geremigreerd, vind ik dit boek in Eindhoven.

De Slegte was eerder met Selexyz opgegaan in Polare. Daarbij hebben al heel wat desastreuze opruimingen plaatsgevonden. Polare ging vervolgens failliet, enkele vestigingen startten door als lokale boekhandel. In Eindhoven kwam dankzij een investeerder uit de hoek van de automatisering weer een mooie winkel in een duur pand. Die nieuwe winkel lijkt niet veel op te hebben met die oude rommel en een groot deel van de ramsj. Daarom startte men nogmaals een uitverkoop van alles wat zich op de bovenetage bevond, die vrijgemaakt moest worden. Eerst wekenlang 50% korting, waardoor ik eerder Multatuli’s Volledig Werk kon kopen tegen een schappelijke prijs. Vervolgens 75% korting op elk boek. De resterende boeken, en dat waren er nog genoeg, kostten dus nog maar een kwart van de oorspronkelijke tweedehands- of ramsjprijs.

Normaliter kijk ik nooit bij de categorie Limburgensia of welk provincialisme ook. Nu wel een keer. Geen idee waarom, maar een vage intuïtie, “misschien wel iets leuks over Maastricht”, in het kader van genoemd heimwee. Als door een wesp gestoken: dat bandje! Beter kijken. Ja, een Franstalig werkje met “essais historiques et critiques sur Maestricht”, zoals de titel verkort op de rug wordt weergegeven.

Pelerin - Maestricht (11)

Bij nadere beschouwing is de band niet origineel (ergens in de twintigste eeuw vervangen?), en is het oorspronkelijke titelblad vervangen door een fotomechanische herdruk op gekartonneerd papier. Maar wie maalt daarom! Welk een vreugde! Het binnenwerk is nog prachtig, het is heerlijk 19e-eeuws papier en het boek blijkt bij nader onderzoek relatief zeldzaam (en elders, waarschijnlijk met originele band, een stuk duurder). De hebberigheid was op dat moment ook zeldzaam.

Het staat nu te pronken in de nieuwe bibliotheca Habetsiana. In Maastricht.

Pelerin - Maestricht (12)

Besproken boeken

Adriaan L. PélerinEssais historiques et critiques sur le département de la Meuse-Inferieure, en general, et la ville de Maestricht, chef-lieu, en particulier. Maastricht: Francois Cavelier, 1803, 1e druk. Gebonden. XI+377p.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *